5 ur min bokhylla
2013-06-20 | 18:06:00 / Allmänt

När jag får tid (hoppas på snart) så vill jag läsa dessa 5 böcker ur min bokhylla. Jag har varit påväg att läsa dom här väldigt länge men det har alltid varit någon annan bok som har lockat mer. Just nu läser jag Vi måste sluta ses på det här sättet som är jättebra men jag tröttnar lite på handlingen. Har läst så mycket ungdomsböcker de senaste månaderna, så jag är jättesugen på någon vuxenbok eller en riktigt bra chick-lit!

Lågor av hat - Erin Kelly

Familjen MacBride har alltid levt ett bekvämt överklassliv med mamma Lydia som sammanhållande centralgestalt. På Guy Fawkes dag brukar de samlas i familjens fritidshus i Devon, men det här året är allt annorlunda. Lydia är död och de samlas för att sprida hennes aska. Dessutom har Felix, den yngsta i syskonskaran, för första gången tagit med sig en flickvän.

Det är något som känns lite konstigt med flickvännen Kerry, men när hon erbjuder sig att sitta barnvakt åt äldsta dottern Sophies baby, kan Sophie inte tacka nej utan att såra Felix. När de återvänder är både Kerry och babyn försvunna. I den efterföljande paniken spricker fasaden och sedan länge gömda hemligheter och lögner skapar ett ödesdigert mönster.
 

Allt för Frankrike - Maeve Binchy
 
Emily kommer till Irland för att söka sina rötter och hamnar hos sin farbror och faster på St Jarlath's Crescent i Dublins förorter. Precis som Emma sätter Emily igång med att styra och ställa och lägga sig i sina släktingars liv och inte nog med att de låter henne hållas: de blir rent av tacksamma! Emily får minsann att göra, för farbror Charlie har precis blivit uppsagd från sitt jobb som portier på det stora hotellet, faster Josie orkar inte med takten i kexfabriken längre men värst av allt har kusin Noel det. Han smygsuper för att klara av tristessen i vardagen och har precis fått veta att han ska bli far, resultatet av ett one-night-stand som gick i rusets tecken. Stora problem att tackla för någon som precis fyllt 35 år men som fortfarande bor hemma hos mamma och pappa.

Med sin amerikanska inställning får Emily saker och ting att börja hända. Tack vare henne skriver Noel in sig hos AA, börjar studera på kvällstid och bestämmer sig för att flytta hemifrån för att uppfostra dottern Frankie på egen hand. Men vägen fram till nykterhet, yrkesutbildning och föräldraskap blir naturligtvis inte spikrak och vi får följa Noels mödosamma kamp när han stångas med oförstående och fördomsfulla socialarbetare och misstänksamma arbetsgivare samtidigt som han  försöker pussla ihop sitt liv som ensamstående förälder.


Baddaren - Emma Hamberg

På den lilla ön Hjortholmen mitt i Vänern tronar ett gammalt 1700-talsslott. Det är en magisk miljö i förfall: kolonner i marmor, stora salar, pool i mosaik, garderober fulla med krinoliner, ett igenvuxet orangeri och en slottsträdgård som en gång i tiden måste ha varit magnifik. I detta slott bor äkta paret Pelle och Maja Hannix. Han, en framgångsrik skulptör, uppskattad världen över. Hon, Pelles före detta elev som aldrig lyckats slå igenom som konstnär.
Ett brinnande missnöje växer i Maja. Hon är innerligt trött på att inte kunna försörja sig själv, att känna sig livegen och bli klappad på huvudet. Det till synes behagliga livet på slottet har blivit ett fängelse. Ett reportage i en tidning inspirerar Maja, hon ska starta en simskola för vuxna, där eleverna får bo på slottet under några veckor.
Maja drömmer om hur simskolan ska bli ett möte mellan olika spännande kulturer och människor. Men det kommer bara tre elever, kulturjournalisten Karin, trädgårdsmästaren Jens och tonårskillen Alex. Tre ensamma människor med hemligheter bakom sina skyddande skal som de vill dölja till varje pris.
Simskolan blir inte alls som någon av dem hade tänkt sig. De två varma sommarveckorna förändrar livet totalt för dem allihop.

Julia - Anne Fortier
 
Julie Jacobs ärver en nyckel till ett bankfack i Italien, och kommer därmed en fascinerande familjehemlighet på spåren. Snart inleds ett vindlande och riskabelt sökande efter sanningen om Julies släkting Giulietta, vars kärlekshistoria med Romeo skakade det medeltida Siena i sina grundvalar. I mötet med ättlingar till de rivaliserande familjerna i Shakespears odödliga verk inser hon att den förbannelse som uttalas i dramat nu vilar över hennes själv och att bara Romeo kan rädda henne - men var är han?

Rosornas arv - Leila Meacham

1985 besöker Mary Toliver sin advokat i den lilla staden Hawtbutker i Texas. Mary, som är närmare nittio, har nyligen fått veta att hon bara har veckor kvar att leva och har nu bestämt sig för att drastiskt ändra sitt testamente. Sedan ska hon en sista gång resa till släktgården Somerset för att träffa sin unga släkting Rachel. Hon vill förklara sitt beslut, och varna henne för den förbannelse som vilat över gården. Men bara några timmar senare dör Mary i en hjärtattack och när hennes nya testamente öppnas blir det en chock för alla. Rachel har alltid trott att hon var den som skulle driva släktens bomullsplantager vidare. Men Mary har sålt företaget och låtit en vän ärva gården. Rachel vägrar att acceptera detta och bestämmer sig för att gå till botten med historien. 
 
1916 står Mary Toliver, sexton år gammal, som ensam arvtagare till familjens bomullsplantage. Allt hennes bror Miles får ärva är en bit obrukbart land, helt utan värde, och varken han eller deras mamma kan förlåta henne för att hon accepterar sin pappas sista vilja. Marys besatthet av företaget får henne att inte bara förlora sin stora kärlek, utan också att fatta ödesdigra beslut för att utvidga sitt imperium. Såväl Mary som de två männen i hennes liv, Percy Warwick och Ollie DuMont, kommer att tvingas leva med det bedrägeri de iscensätter och de tragedier som deras beslut resulterar i. Och inte minst med förlusten av allt det som kunde ha varit - inte bara för dem själva utan också för deras barn och barnbarn.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback